Unenlaatu on palautumisen oleellisempia tekijöitä

Unenlaatu on jotain, johon jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa. Näin ollen jokaiselle on mahdollista täysipainoinen palautuminen. Palautuminen työstä, palautuminen urheilusta, palautuminen päivittäisestä arjesta, kaikki nämä vaativat osansa palautumisesta.

Unenlaatu tärkein osa palautumista

Uni on tärkeimmässä roolissa palautumisen kannalta. Unen aikana kehossamme tapahtuu monia toimintoja: mm. aineenvaihduntaprosesseja, immuniteetin ylläpitoa ja hormonien tuotantoa.

Esimerkiksi käpyrauhanen tuottaa melatoniinia, mikä vaikuttaa unen laatuun. Syvän unen aikana aivolisäke erittää runsaasti kasvuhormoneita.

Tämä on tärkeää kehomme uudistumiselle ja solujen terveydelle sekä niiden korjautumiseen. Veren virtauksen painopiste muuttuu yöllä aktiivisena oleviin elimiin. Tämä on tärkeä myös tulehduksellisten prosessien paranemisen kannalta.

Unenlaadulla merkitystä myös aivohyvinvointiin

Hyvä uni mahdollistaa myös aivojen huoltotoimet eli glymfaattisen järjestelmän toiminnan. Tämä on erityisen tärkeä aivojen huoltotoimenpide, jolla ennaltaehkäistään mm. muistisairauksia ja muita aivosairauksia. Aivot ovat vähän kuin pesukoneessa unen aikana ja näin seuraavana päivänä jälleen valmiina prosessoimaan asioita.

Veren virtauksen painopisteen muutos ja myös glymfaattisen järjestelmän syvempi aktivoituminen edellyttävät hyvää unta. Unen kesto olisi hyvä olla yleensä 7–9 h (katso Käypäsuosituksen uniaikataulukko ikäryhmittäin), mutta tämä ei ole ainoa mittari, jonka avulla voidaan todeta riittävä lepo.

Mitä huonon unenlaadun vaikutukset ovat?

Unenlaatu voi olla silti huono ja palautumisprosessit eivät aktivoidukaan. Keho on ikään kuin aktiivitilassa koko yön. Tämä on yleistä esimerkiksi silloin, jos olemme erittäin stressaantuneita.

Huonon unen seurauksena immuunipuolustus heikentyy eli sairastumme herkemmin, veren sokeritasapaino heilahtelee, sydän- ja muistisairauksien riski kasvaa, ruokahalu kasvaa, vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin: stressinsietokyky heikkenee, masennus- ja ahdistusriski lisääntyy.

Miten parantaa unenlaatua?

Mitä sitten voimme tehdä taataksemme hyvän unen ja sitä kautta hyvän palautumisen?

  • Ulkoilu ja riittävä liikunta päiväsaikaan
  • Iltapala ajoissa, ei täydellä vatsalla tai nälkäisenä nukkumaan.
  • Vältä kahvia ja teetä, alkoholia, runsasta sokeria, mausteisia ja rasvaisia ruokia sekä suklaata.
  • Mm. B-vitamiinit ja magnesium hyviä ravintolisiä.
  • Nuku viileässä huoneessa.

 

Mistä apua nukahtamiseen, jos edellä mainitut ei auta?

Mistä apua nukahtamiseen, kun kaikki peruskeinot on jo kokeiltu? Harkitse Bemer-hoidon kokeilemista, sillä se vähentää kehon sisäistä stressiä parantamalla mikroverenkiertoa ja näin elimistömme kykenee rentoutumaan paremmin.

Bemer-hoito auttaa hyvin moneen asiaan (kuten verenkiertommekin liittyy moneen toimintoon kehossamme), mutta myös nukahtamisvaikeuksiin. Bemer-hoito vaikuttaa verenkiertoon ja sitä kautta keho pystyy rentoutumaan paremmin uneen.

Mm. stressi, huono ravinto, ikääntyminen ja ärsyketulva, jossa elämme vaikuttaa huonontavasti verenkiertoomme, mutta Bemer-hoidolla voimme sitä vaikutusta tasoittaa. 

Bemer-hoitoa säännöllisesti tehtynä tuemme palautumisprosessejamme ja myös aivojen terveyttä ennaltaehkäisten muistisairauksia ja muita aivosairauksia. Perushoitojen lisäksi Bemerissä on neljä tuntia kestävä uniohjelma ja tämä on hyvä lisä unen laadun tukemiseen.

Nykyajan laitteet ovat hyvinvointimme tukena

Nykyään on paljon palautumista mittaavia laitteita (sormuksia ja kelloja) ja niiden avulla onkin hyvä ainakin välillä seurata omaa palautumistaan. Näillä mittareilla saamme myös vahvistusta mitkä asiat tukevat palautumistamme ja mitkä heikentävät sitä. Näin voimme itse muuttaa tapojamme ja kehittää palautumistamme.

Jos sinusta tuntuu, että kaipaat apua palautumiseen tai haluat kysyä lisää, keskustelen mielelläni aiheesta ja annan vinkkejä parhaani mukaan.

Täältä voit lukea lisää vinkkejä hyvinvointisi tueksi!