Venytysliikkeitä ja lihasten aktivointeja

Olen koonnut tähän venytysliikkeitä sekä lihasten aktivaatio-ohjeita kehonhuollon tueksi.

Turvallisinta on aloittaa venyttely asiantuntijan ohjauksella, mutta varovaisuutta noudattaen itsenäinen harjoittelukin on erittäin suositeltavaa.

Venyttelyliikkeisiin ohjeita – venytyksien merkityksiä

Venyttely käsitetään useimmiten vain lihaksiin kohdistuvana toimintana. Helposti unohdetaan se, mihin lihakset vaikuttavat, mitä ne saavat aikaan supistuessaan, mikä saa ne supistumaan ja miten ne supistuvat.

Hyvä hermo-lihastoiminta, eli koordinaatio on nopeiden ja voimakkaiden liikkeiden aikana se tekijä, joka suojaa lihaksia, jänteitä ja niveliä vaurioilta.

Venyttely palauttaa lihasta suorituksesta. Venyttelyllä voidaan myös aktivoida lihasta. Säännöllinen venyttely auttaa pitämään lihasten ohella myös nivelet paremmassa kunnossa.

Venytyksen kesto vaihtelee. Kovin rasittunut tai krampissa oleva lihas ei kestä kuin noin 5-10 sekuntia kestäviä yhtäjaksoisia venytyksiä, mutta niitä on hyvä tehdä useasti peräkkäin. Lihaksen ollessa kunnossa voi venytyksen yhtäjaksoinen kesto olla jopa 30-60sekunttia.

Kontrolloimaton venyttely voi saada aikaan vaurioita. Kehon hallinta ja tuntemus on eduksi venyttelyssä, mutta se myös kehittyy venyttelyjen myötä. Etsi ja tunne,milloin venytys kohdistuu oikeaan paikkaan.

Venytyksiä arkeen:

Keskikehon-venytyksia
Keskikehon venytyksiä
Niska-hartiaseudun-venytyksia
Niskahartian venytyksiä
Kasien-venytyksia
Käsien venytyksiä
Jalkojen-venytyksia
Jalkojen venytyksiä

Tutustu myös muihin kehonhuoltovinkkeihini!

Venytysliikkeitä ja muita keinoja palautumisen tueksi.